מאגר מידע - סימן שאלה

כל מה שרצית לדעת במקום אחד

כל המידע המקיף והעדכני ביותר

חפש בדרך הנוחה לך וקבל תשובה לכל שאלה

בדיקות שמיעה

בדיקות שמיעה

לילדים ותינוקות

בדיקות שמיעה התנהגותיות לפעוטות ולילדים – לי אופיר ומעיין איטן הצורך בהתייחסות קלינית נפרדת לבדיקת שמיעה לילדים קטנים, פעוטות ותינוקות.

לשמוע את העולם מסביב

בדיקות שמיעה

אובייקטיביות

בדיקות שמיעה אובייקטיביות הינן בדיקות אשר אינן מצריכות שיתוף פעולה של הנבדק ואינן פולשניות. בדיקות אלו מאפשרות להעריך חלקים שונים…

התאמת מכשיר שמיעה

בדיקת שמיעה

REM

מה זה REM?REM זה ראשי תיבות של Real Ear Measurements. הכוונה היא למגוון מדידות אובייקטיביות של אפיונים אקוסטיים של מכשיר שמיעה…

מאגר מידע

בדיקת

רפלקס אקוסטי

הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר הטימפנומטר (בדומה לבדיקת טימפנומטריה) ואינה מצריכה שיתוף פעולה של הנבדק. הבדיקה מבוססת על רפלקס …

שאלות נפוצות ותשובות

ישנם מספר סוגים של ירידה בשמיעה:


ירידת שמיעה הולכתית (Conductive): 
נגרמת כתוצאה מהפרעה באוזן התיכונה או בתעלת האוזן החיצונית הגורמת להפחתת עוצמת הקול המגיע לקוכלאה (לאוזן הפנימית). סיבות אפשריות לתופעה: אוטוסקלרוזיס, עור תוף פגוע, דלקת, נוזלים, שעווה/לכלוך בתעלת האוזן ועוד. 

ירידת שמיעה תחושתית-עצבית (Sensory-Neural): נגרמת כתוצאה מהפרעה בקוכלאה (האוזן הפנימית) או בעצב השמיעה. לעתים קרובות קיימת, בנוסף על הירידה בשמיעה, ירידה בהבנת הדיבור (“אני שומע שמדברים אלי, אבל אני לא מבין מה אומרים”). 

ירידת שמיעה מעורבת (Mixed Hearing loss): שילוב של ירידה הולכתית וירידה תחושתית-עצבית. 

ירידת שמיעה מרכזית (Central Hearing loss): נגרמת כתוצאה מפגיעה בעצב השמיעה או במרכז עיבוד השמיעה במוח. ירידה נדירה יחסית. 

גיל 

רבים מבני ה-60 ואילך מדווחים על ירידה בשמיעה. התפקוד של תאי השיער באוזן יורד עם הגיל וברוב המקרים נפגעות קודם התדירויות הגבוהות. כתוצאה מכך המעקב אחרי שיחה בקבוצות גדולות מצריך יותר מאמץ ורעשים חזקים נתפשים לעתים קרובות כמאוד לא נעימים. ירידה בשמיעה בגיל המבוגר נפוצה מאוד

ומשפיעה על למעלה משליש מהאוכלוסייה. חשוב לטפל בכך בהקדם כיוון שללא טיפול יכולת האוזן להפיק תועלת ממכשירי שמיעה הולכת ופוחתת.

חשיפה לרעש 

ירידה בשמיעה בשל חשיפה לרעש היא סיבה של התקופה המודרנית שניתן בהחלט להגדיר אותה כמגיפה התעסוקתית השכיחה ביותר. ירידה זו היא תוצאה של מספרם העצום של מקורות רעש בסביבה המודרנית. סוג זה נוגע לכולנו, היות ולעתים קרובות היא מאובחנת גם אצל אנשים צעירים, החשופים לרמות רעש עולות. דוגמא אופיינית לכך היא האזנה למוזיקה בעוצמה חזקה, חשיפה לרעש במקום העבודה ובשירות הצבאי.

גם כאן נפגעות קודם התדירויות הגבוהות, המשפיעות על הבנת הדיבור, ולאחר מכן נחלשות גם התדירויות הבינוניות. בשני המקרים מכשירי השמיעה המודרניים עוזרים ומשפרים את היכולת השמיעתית.

גורמים אחרים 

ירידה בשמיעה יכולה להיגרם כתוצאה מנסיבות רבות אחרות: לקות שמיעה תורשתית, מחלות, טיפול תרופתי/כימותרפי, הריון (נשים רבות מדווחות על ירידה זמנית בשמיעה בתקופת ההריון או אחרי הלידה), לידה מוקדמת או סיבוכים בלידה, תזונה ועוד. לא בכדי נחשבת הירידה בשמיעה לאחת מהלקויות הנפוצות ביותר בזמנים המודרניים.

אוזן האדם מורכבת משלושה חלקים:

האוזן החיצונית: הכוללת את האפרכסת, תעלת השמע ועד עור התוף.
האוזן התיכונה: הכוללת את עצמות השמע.
האוזן הפנימית: הכוללת את השבלול (הקוכליאה), עצב השמיעה, ואיבר שיווי המשקל של הגוף.

גלי הקול מגיעים דרך האפרכסת לתעלת השמע ומרעידים את עור התוף. עור התוף גורם ליצירת תנודות בעצמות השמע, אשר מעבירות אותן אל השבלול. שם נקלטות התנודות בתאי השמע ומתורגמות לגרייה חשמלית, העוברת דרך עצב השמיעה למרכז השמיעה במוח.  

כל מי שחווה ירידה ברמת השמיעה זקוק להרכבת מכשירי שמיעה. תופעה של ליקוי שמיעה יכולה להיגרם מסיבות תורשתיות, הזדקנות או תאונה שפגעה ביכולת השמיעה. ישנן רמות שונות של ליקויי שמיעה וההתאמה של מכשירי שמיעה תיעשה על פי רמת חומרת ירידת השמיעה.

בדיקת שמיעה נערכת לצורך אבחון יכולות מערכת השמיעה של הפציינט, בבדיקה נבחנים פרמטרים מסוימים שחלקם הגדול קשור ליכולת שלנו לשמוע ולהבין דיבור.

בבדיקת שמיעה ניתן לגלות את סוג הליקוי ודרגתו. הבדיקה מתבצעת ע”י קלינאי/ת תקשורת במכון שמיעה מורשה.

בדיקת השמיעה תהווה בסיס לאבחון וטיפול בירידת השמיעה אם היא קיימת.

על פי תוצאות הבדיקה ניתן לקבוע האם הליקוי הוא הולכתי (פגיעה באוזן החיצונית או התיכונה) הניתן לטיפול רפואי (דלקת או פקק שעווה או אחר) או שהליקוי הוא עצבי (פגיעה באוזן הפנימית).

כאשר הליקוי השמיעה הוא ממקור עצבי יש לשפר את איכות ורמת השמיעה בעזרת מכשירי שמיעה.

התאמת מכשירי שמיעה מתבצעת על בסיס תוצאות בדיקת השמיעה ובהתאם לצרכיו של הלקוח.

ישנם סוגים שונים של בדיקות שמיעה ועל כך תוכל/י לקרוא בדף “בדיקות שמיעה

בדיקת שמיעה עורכים אך ורק במכון מורשה, בקופת חולים או בבית חולים. 

לשטיינר מכשירי שמיעה 27 מכונים מורשים הפרוסים בכל רחבי הארץ. מקרית שמונה בצפון ועד אילת בדרום הארץ.

האודיו גרמה היא שרטוט גרפי המראה את יכולות מערכת השמיעה שנבדקה בבדיקת השמיעה. האודיוגרמה מהווה חלק חשוב ובפענוח תוצאות בדיקת השמיעה. ומהווה אסמכתא לבדיקה.

הדבר תלוי בסוג ירידת השמיעה והגורמים שהביאו לכך.

לאחר אבחון על-ידי רופא אף אוזן גרון (אא”ג) וביצוע בדיקת שמיעה ולעתים בדיקות נוספות שנערכות ע”י קלינאי’ת תקשורת, ניתן לקבוע ממצאים לגבי סוג ירידת השמיעה וחומרתה.

במקרה של ירידת שמיעה עצבית: ירידת השמיעה ככל הנראה היא קבועה ובלתי הפיכה וכנראה שתצטרך להרכיב מכשירי שמיעה באוזן אחת או בשניהם.

במקרה של ירידת שמיעה הולכתית: ירידת השמיעה ניתנת לטיפול רפואי (כל מקרה לגופו).

הכל תלוי בסוג ירידת השמיעה והגורמים ששגרמו לכך.

לאחר אבחון על-ידי רופא אף אוזן גרון, ביצוע בדיקת שמיעה ולעתים בדיקות נוספות על ידי קלינאי/ת תקשורת, ניתן לראות ולקבוע ממצאים לגבי סוג ירידת השמיעה וחומרתה.

ברוב המקרים מדובר על ירידת שמיעה עצבית, כגון ירידת שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש מזיק לאורך זמן, ירידת השמיעה היא קבועה ובלתי הפיכה.

במקרים בהם יש ירידת שמיעה הולכתית, ירידת השמיעה ניתנת לטיפול רפואי.

השמיעה בעזרת מכשירי השמיעה צריכה להיות שמיעה טבעית, מהנה וללא מאמץ (ללא תחושה שיש ‘רמקול’ באוזן). שמיעה כזו מושגת בזכות יכולתו של מכשיר השמיעה הדיגיטלי לדגום את הסביבה, להפחית את רעשי הרקע ולהגביר את תדרי הדיבור. בזכות הטכנולוגיות המתקדמות מכשירי השמיעה משפרים את הבנת הדיבור בסביבות שמיעתיות משתנות (מסעדה, קניון, ישיבות עבודה, פעילות ספורטיבית, טלפון וכדומה).

מכשיר השמיעה מורכב מחמישה מרכיבים הכרחיים: המעטפת, המיקרופון, המגבר, הרמקול והסוללה. הוא גם מותאם אישית לפי סוג הירידה בשמיעה, דרגת החומרה שלה וצורת עקומת הירידה בשמיעה.  

ישנם 3 סוגים של מכשירי שמיעה :
אנלוגיים: הגברה אחידה של כל הרעשים לרבות רעשי רקע.
ממוחשבים: הגברת הצלילים מכוונת בהתאמה אישית בעזרת תוכנת מחשב.
מכשירי שמיעה דיגיטליים: בעלי טכנולוגיה מתקדמת ומשופרת, מצויידת במספר של רמקולים זעירים המנטרים את קולות הרקע ומגבירים צלילים נחוצים בלבד. – מכשירי שמיעה אלו הינם הפופולאריים ביותר.

מכשירי השמיעה מסווגים לארבע קבוצות:

מכשירים תוך אוזניים: מכשיר שמיעה מסוג זה אינו בולט, ובדגמים הקטנים ביותר הוא כמעט בלתי נראה. המכשירים מיוצרים אישית עבור כל משתמש ולכן הם נוחים מאוד להרכבה בתוך האוזן. הם מאפשרים קליטת צליל טבעית וכיוונית, משום שנשמר תפקוד האוזן החיצונית היות ומיקום מכשיר השמיעה הוא עמוק בתוך האוזן.   

מכשירים מאחורי האוזן: מכשירי שמיעה מסוג זה מורכבים ממספר חלקים: מכשיר השמיעה עצמו, אוזניה מותאמת מידה וצינורית שמעבירה את גלי הקול מהמכשיר אל האוזנייה שבאוזן. 

מכשירים אלו הם בעלי מגבר וסוללות חזקים, ומתאימים למקרים של ירידות חמורות עד עמוקות בשמיעה. 
 

מכשירים בהתאמה פתוחה: מכשירי שמיעה מסוג זה אינם סוגרים את תעלת השמע, אלא משאירים אותה פתוחה. יש לכך יתרונות רבים, כשהבולט שבהם הוא שהשמיעה הכיוונית נשמרת. הרכבת המכשיר נוחה והודות לצינורית השקופה והדקה, הוא אינו בולט. מכשיר מסוג זה מתאים לבעלי ירידת שמיעה בתדרים הגבוהים, הנפוצה בגיל מבוגר, ועקב חשיפה לרעש.

מכשירים עם מגבר בתעלת השמיעה (Receiver in the Canal, RIC): החידוש הטכנולוגי האחרון במכשירי שמיעה. מכשירים דיסקרטיים מאחורי האוזן, המשלבים את יתרונות ההתאמה הפתוחה במכשיר עוצמתי.

לאחר בדיקת שמיעה במכון מורשה ואבחון של קלינאי/ת תקשורת תוזמן לבדיקת התאמה של מכשיר שמיעה המותאם לצרכיך.

הרכבת מכשירי שמיעה משפרת את איכות החיים באופן ניכר משמעותית. עם מכשיר שמיעה תוכלו לנהל ולהשתתף בדיונים ולא לדאוג שמא אינכם שומעים טוב. מכשירי שמיעה מאפשרים לך לנהל שיחות טלפון ולא לבקש מהצד השני להגביר את קולו או לחזור על דבריו, היגוי של מילים טוב יותר עם מכשיר השמיעה וגורמים לשיפור הביטחון העצמי. 

כמו כל דבר בחיים… ככל שנקדים כך ייטב לנו. מערכת השמיעה שלנו זקוקה לאימון ותרגול באופן רציף ומתמיד כמו חלקים אחרים בגופנו. הזנחה של מערכת השמיעה, בין היתר, על-ידי אי הרכבת מכשירי שמיעה, עלולה לגרום לכך שמערכת השמיעה תתנוון ותתקשה להתרגל לשמוע מחדש והנזק יהיה רב יותר.

אכן כן!!!

ירידה בשמיעה נוצרת באופן הדרגתי מאד ובלתי מוחשי. כתוצאה מכך, אנו רק טועים וחושבים  כי לא נוצר כל ליקוי בשמיעה. אך האמת היא שככל שנחשף לקולות מעל עוצמה מסוימת למשך זמן מסוים אנו נגרום נזק למערכרת השמיעה. כאשר הנזק מצטבר ממש, נחוש זאת היטב בירידה בשמיעה אך לא נוכל להחזיר את הגלגל לאחור וחבל.

ראשית, כדאי ללהתאים מכשירי שמיעה במכון שמיעה מורשה הקרוב לביתכם.(הדבר יקל עליכם בהמשך קבלת השירות).

בדיקת המלצות של חברים ומכרים שנזקקו למכשירי שמיעה. מקצועיות המכון, התרשמות אישית מהמכון, התרשמות מהצוות, רמת השירות, ההסברים וההגינות מהווים פרמטרים מאד חשובים בהחלטתכם.

מכון השמיעה הוא מקום בו אתם אמורים לקבל את הטיפול המקצועי ברמה הגבוה ביותר בד בבד עם השירות הטוב ביותר, גם בהמשך התהליך.

מכשירי שמיעה רוכשים אך ורק בחברה עם מוניטין כמו ‘שטיינר מכשירי שמיעה’, בעלת מכוני שמיעה מורשים ולאחר בדיקה של קלינאי/ת תקשורת שזיהו ירידה בשמיעה והתאימו מכשיר ייעודי המתאים לך אישית ע”פ צרכיך.

ברוב המקרים בהם ישנה ירידה באיכות השמיעה, היא מתרחשת בשתי האוזניים. לכן, “טובים השניים מן האחד”.

שימוש בשני מכשירי שמיעה בו זמנית לעומת מכשיר שמיעה אחד בלבד יקנה לנו שמיעה טובה יותר ואיכותית, הבנה טובה יותר של דיבור, איכות צליל גבוהה יותר, יכולת זיהוי טובה מהכיוון ממנו מגיעים הקולות, שימור יכולות השמיעה של שתי האוזניים ועוד…

המיתוס הרווח הוא כי “ככל שהמכשיר קטן יותר – הוא משוכלל יותר” פשוט אינו נכון!!!

ישנם מכשירים מעט גדולים יותר ומתוחכמים מאד (טכנולוגית ואיכותית), מאידך, ישנם מכשירים זעירים בעלי ביצועים פחות טובים.

לעתים המכשירים הממורכבים מאחורי האוזן מאפשרים לנו הוספה של תכונות חשובות, כגון מיקרופונים נוספים במקום אחד בלבד, שישפרו את ביצועיו של מכשיר השמיעה ואת השמיעה בו.

בכל מקרה, סוג ירידת השמיעה וחומרתה, מבנה האוזניים (תעלת האוזן)  וגורמים נוספים הם השיקולים המכריעים לגבי דגם המכשירים.

האם רק הגודל מטריד אתכם – הסירו דאגה מליבכם!
חלק גדול ממכשירי שמיעה מאחורי האוזן מעוצבים כך שהם אף פחות נראים ממכשירי שמיעה שבתוך האוזן.

במכשירי שמיעה ישנן טכנולוגיות ומנגנונים משוכללים רבים:

מנגנון סינון רעשים, נטרול צפצופים (טנטון), התמקדות בדיבור המגיע מכיוון מסוים ועוד.

דווקא, מספר הערוצים במכשירי השמיעה איננו מהווה פרמטר שיש לתת עליו את הדעת.

ההסברים שתקבלו מאנשי המקצוע – במקרה זה מקלינאי/ת התקשורת וממהטכנאים צריכים להתמקד ביכולות המכשיר המוצע לכם תוך התמקדות באיכות השמיעה שתקבלו ולא במספר הערוצים.

מכשיר שמיעה פתוח הוא מכשיר המאפשר מעבר כמעט חופשי של הצלילים אל תעלת האוזן וממנה, על-ידי השארת תעלת האוזן פתוחה בחלקה ללא חסימה.

מעבר זה מונע תופעות לוואי רבות ומאפשר שמיעה יותר טבעית של הקולות.

מכשיר שמיעה בהתאמה פתוחה מיועד לסובלים מירידת שמיעה בינונית עד גבוהה.

ניתן לקבל החזר כספי מקופת החולים אליה הינך שייך. מחירי מכשירי שמיעה נעים בין מאות שקלים לאלפי שקלים, תלוי ברמת הטכנולוגיה של מכשיר השמיעה  ובצורך של המטופל.

שטיינר מכשירי שמיעה מייצגת בארץ בתחום מכשירי השמיעה את חברת Phonak (פונאק) משווייץ ואת חברת Unitron (יוניטרון). ובתחום השתלים הקוכליארית את חברת Advance Bionics (אדוונאצ’ ביוניקס).

לשטיינר מכשירי שמיעה ישנם 27 מכוני שמיעה מורשים ועוד 77 סניפים הפרוסים בכל רחבי הארץ, מקרית שמונה בצפון ועד אילת בדרום. תוכל להיכנס לעמוד סניפים ולמצוא את הסניף הקרוב ביותר אליך.

פורומים

כל השאלות והתשובות

בפורומים שלנו

בפורום המקצועי והמקיף שלנו אנו מספקים את כל התשובות לכל השאלות ! לא מצאת תשובה ? הצוות המקצועי שלנו שם בכדי לעזור.

לא מצאת את מה שחיפשת?

מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם בהקדם

מוזמנים גם לקפוץ להתייעצות באחד הסניפים שלנו

הדר