טינטון (טינטוס)

יש לנו פתרונות שיכולים להקל עליך להתמודד עם טנטון!

מהו טינטון (טינטוס)?

טינטון הינו תחושה של צלילים או רעש באוזניים, ללא מקור צליל חיצוני ממשי. צלילים אלו לרוב נשמעים לאדם כמו צלצול, זמזום, רחש או רעשים נוספים. הם יכולים להופיע באופן זמני או מתמשך, באוזן אחת או שתיהן. הטינטון הינה תופעה נפוצה מאוד, כ-20%-15% מהאוכלוסייה סובלים מרמות שונות של טינטון. עבור רובם הטינטון מהווה מטרד וחלקם אף סובלים מהטינטון ברמות שמפריעות לתפקוד היום-יומי שלהם.

במקרים קשים, הטינטון יכול לגרום לקשיי ריכוז, חרדה, דכאון, הפרעות שינה ואפילו בידוד חברתי.

גורמים עיקריים לבעיית טנטון באוזן

הגורמים לטינטון יכולים להיות רבים. הגורם הנפוץ ביותר הוא חשיפה לרעשים חזקים, הפוגעת בתאי החישה העדינים שבאוזן הפנימית. כ- 70% מהאנשים בעלי ירידה בשמיעה מסוג תחושתי-עצבי סובלים מטינטון ברמה כלשהי.

טינטון יכול להיות מקושר גם לדלקות באוזניים, הזדקנות, מתח ולחץ, הצטברות שעווה באוזניים, לחץ דם גבוה או הפרעות בזרימת כלי הדם. בנוסף, פעולות כמו עישון, שתיית אלכוהול או צריכת קפאין וכן צריכה של אספירין או אנטיביוטיקה יכולות להשפיע על הטינטון.

מצבים היכולים לגרום לתחושה מוגברת של טינטון הם: הימצאות בסביבות שקטות ( לכן לעיתים נשמע מוגבר בשעות הלילה), מצב נפשי ירוד, מתח או חרדה.

מצבים אלו משפיעים על המערכת הלימבית ועלולים להגביר את רמת המוטרדות מהטינטון. במקרים חמורים יותר, נוצר מעגל שבו המתח מהטינטון גורם לעלייה ברמת המוטרדות והמתח הנפשי הכללי, אשר מגביר את תחושת הטינטון וחוזר חלילה.  ישנם כלים שונים שיכולים לסייע לאדם “לשבור” את המעגל הזה ולחיות עם הטינטון בשלום. 

טנטון באוזניים

מה ניתן לעשות כשמגלים שיש לנו טנטון באוזן?

ברוב המקרים, לא ניתן לטפל במקור הרפואי של הטינטון, לעיתים קרובות הוא  אינו ידוע , אך ניתן ללמוד לחיות איתו בשלום ולהסתגל אליו. למרות זאת, לפני התחלת הטיפול בטינטון, חשוב לעבור אבחון כדי לשלול גורמים רפואיים אפשריים. מומלץ לפנות לרופא אף-אוזן-וגרון וכן לעבור בדיקת שמיעה מקיפה. 

לאחר שנשללו גורמי מחלה שונים, ישנן כמה דרכים הידועות כמסייעות להסתגלות לטינטון:

אבחון, יעוץ והדרכהמתן מידע והדרכה מקצועית לגבי טינטון, תוך הסבר המפחית חרדות ודפוסי חשיבה שליליים, העלולים להגביר את הטינטון. 

הגברה/ שיקום שמיעה – במקרים בהם יש ירידה בשמיעה, מומלץ מאוד להיעזר במכשירי שמיעה. מכשירי שמיעה יעילים בהתמודדות עם הטינטון ביותר מ- 60% מהמקרים. הסיבות העיקריות ליעילות מכשירי שמיעה במצבים אלה:

חשיפה מחדש והגברה לצלילי הסביבה, שאותם האדם עם לקוי השמיעה שומע פחות, עשויה לעזור למיסוך חלקי או שלם של רעשי הטינטון.

ישנה סברה כי טינטון באוזן הוא ניסיון של המוח לפצות על אובדן השמיעה בתדרים מסוימים. מכשירי השמיעה מפצים על החסרים השמיעתיים הללו וגורם להפחתת הטינטון.

מחקרים מראים כי חשיפה לרעש גורמת לארגון מחדש של אזורי השמיעה במוח. נמצא קשר בין השינויים הללו והתחזקות הטינטון. הגרייה השמיעתית שמכשיר השמיעה מציע, עוזרת למניעת השינויים הללו ולהפחתה בטינטון.

מכשירי השמיעה מפחיתים את הפער שבין הטינטון ומצבי שקט. ניגודיות זו מפנה תשומת לב יתרה לטינטון ומגבירה את הסבל ממנו.

מיסוך נמצא כי חשיפה לצלילים או לרעשים שונים מסייעת למיסוך הטינטון ולהפחתת הסבל ממנו. רעשים אלו מפחיתים את הניגודיות בין הטינטון וסביבות שקטות ומסיחים את תשומת הלב מהטינטון.

בתחום זה יש גישות שונות לשימוש במיסוך. נמצא כי מיסוך מלא (המכסה לגמרי על רעש הטינטון) מביא להקלה מהירה ומשמעותית בסבל אך אינו מסייע לאדם להסתגל לטינטון לאורך זמן, ואף יכול להביא לתחושת התגברות של הטנטון. מיסוך חלקי מאפשר לאדם לשמוע את הטינטון ברקע ובאופן חלש ובכך מאפשר לו להסתגל אליו. ניתן לעשות שימוש במיסוך מלא ובמיסוך חלקי בשלבים שונים של הטיפול בטינטון.

חשיפה להעשרה אקוסטית –  חשיפה לצלילים שונים הינה חשובה ביותר לסובלים מטינטון כיוון שהיא מונעת שינויים באזורי השמיעה במוח ומסייעת להרגעה. שיטות שונות שמות דגש על חשיפה ממושכת לצלילים או למוסיקה למטרה זו.

טכניקות הרפיה והפחתת לחץ –  כיוון שהמתח מקשה על האדם להתמודד עם הטינטון באופן מוצלח וכן גורם לשינויים פיזיולוגיים בגוף המחמירים את הטינטון, טכניקות שונות של הרפיה ודמיון מודרך מוצעות כדי להפחית את  הלחץ והמתח בגוף.

התערבות בדפוסי חשיבה שליליים – במקרים מסוימים יש צורך בהתייחסות לדפוסי החשיבה של המטופל. דפוסי חשיבה שליליים לגבי הטינטון עלולים לגרום להחמרת תחושת הטינטון והסבל ממנו. במקרים כאלו ניתנת התערבות או טיפול התנהגותי-קוגניטיבי כדי למתן את החשיבה השלילית ולהציע דרכי חשיבה חלופיים וחיוביים יותר.

ירידה בשמיעה בגלל טנטון

הפתרונות של שטיינר מכשירי שמיעה במצבים של טנטון באוזן

רשת שטיינר וסוכנים מורשים שלה מציעים מכשירי שמיעה מהמתקדמים בעולם מתוצרת חברת Phonak  וחברת Unitron המיועדים לטיפול בטינטון. להלן הפתרונות הקיימים כיום:

Phonak Tinnitus Balance Noise Generator  

חברת פונאק פיתחה מחולל רעש מיוחד למטרת מיסוך הטינטון. מחולל זה נמצא בתוך כל המכשירים של Phonak המשווקים בחברת שטיינר.

ניתן לכוון את המאפיינים של הרעש הממסך באופן אישי לכל משתמש, לפי העדפותיו, והם מבוססים באופן ישיר על השמיעה שלו. ניתן להגדיר את התכנית הזו בתור תוכנית נפרדת במכשיר או לשלב אותה בתוך התוכנית האוטומטית. בנוסף, כיוון שעוצמת הטינטון יכולה להשתנות במהלך היום, במכשירים אלו ניתן לשלוט ישירות בעוצמת הרעש הממסך ולכוונו לפי הצורך. תוכנית זו יכולה לשמש בתור העשרה אקוסטית נלוות לכל תכנית טיפולית בטינטון.

 Phonak Tinnitus Balance App

יישומון (אפליקציה) ייחודי של חברת פונאק לטלפונים חכמים מכל הסוגים. יישומון זה מאפשר למשתמש לשלוט בצלילים בהם נעשה שימוש לצורך המיסוך. המשתמש יכול לבחור קבצי צליל מתוך ספריית המוסיקה שלו או לבחור מרשימה של צלילים המופיעים ביישומון עצמו. ניתן לכוון את זמן ההפעלה לשעות הלילה כדי להירדם בקלות רבה יותר.

ניתן להקשיב לצלילי האפליקציה במספר אפשרויות:

במכשירי השמיעה החדשים ביותר בפלטפורמת Marvel – ניתן להאזין בחיבור ישיר בין מכשירי השמיעה והטלפון.

במכשירים בעלי קישוריות מפלטפורמות קודמות – ניתן לחבר את הטלפון למכשירי השמיעה בעזרת אביזר קישוריות.

גם במכשירי חברת Unitron יש תוכנית ייעודית למיסוך טינטון ואפשרות להתחבר דרך יישומון.

אביזרי עזר להקלה על טינטון

הטינטון משפיע לרעה ומקשה על מגוון תחומים בחיי האנשים הסובלים ממנו. הקשיים העיקריים הם קושי להתרכז במשימות שונות, קושי בהירדמות ובעיקר רמות מתח גבוהות המשפיעות על תחומים רבים.

ברשת שטיינר ואצל סוכנים מורשים העובדים עמה, קיימים פתרונות שונים ומגוונים לכל האחד מהתחומים הללו.

אביזרי העזר השונים מיועדים להקלה על טינטון במקרים בהם לא ניתן להשתמש במכשירי שמיעה, כמו בשעות ההירדמות, או עבור אנשים שאינם מרכיבים מכשירי שמיעה מסיבה כלשהי (למשל אם השמיעה תקינה).

המוצרים אותם משווקת רשת שטיינר באופן בלעדי הם של חברת Sound Oasis מארצות הברית, חברה המתמחה בייצור מוצרים להקלה על טינטון, טיפול בהפרעות שינה, ריכוז ומתח באמצעות קולות, צלילים ונעימות.

בחלק מהנעימות הקיימות במוצרים הללו, משולבים צלילים המגרים את המוח להיכנס למצב הרצוי לנו (רוגע, ריכוז, עירנות).

המפרט הטכני והאיכות הגבוהה של המוצרים מבטיחה כי אכן נקבל את מקסימום הגירוי השמיעתי שאנו מעוניינים בו להקלה על טינטון.

רמקול שולחני (מוצר S-680-02)

מקל על טינטון, מתח או קשיי ריכוז במגוון סביבות. הרמקול כולל 24 נעימות בעלות מגוון שימושים: סיוע לריכוז בשעות העבודה, בזמן פעילויות כמו קריאה או פעילויות פנאי שקטות אחרות. כולל גם נעימות מרגיעות לשעות הלילה לעזרה בהירדמות. הנעימות עוזרות בגירוי שמיעתי והורדת הניגודיות בין הסביבה לטינטון. 

נגן נייד (מוצר S-002)

גרסה מוקטנת של הרמקול S-680-02. המכשיר בגודל של כף יד ונותן את אותם פתרונות שנכתבו לעיל רק בגרסה קטנה ודיסקרטית יותר.

רמקול המייצר רעש לבן מסוגים שונים (מוצר S-100)

מיועד להקלה על טינטון, גירוי שמיעתי והורדת קונטרסט לאנשים שמעדיפים גירוי של רעש לבן ולא נעימות או מנגינה.

רמקול BT (מוצר BST-80-20)

באיכות גבוהה מאוד, 20 נעימות מובנות להקלה על טינטון, עזרה בריכוז והורדת מתח במגוון סביבות.

כרית שינה (מוצר SP-151)

משמשת במקום אוזניות ועוזרת להקלה על טינטון בשעות ההירדמות. הכרית מבטלת את הצורך להרכיב אוזניות ומונעת הפרעה לשאר דיירי הבית.

למעבר לקטלוג הפתרונות לחצו כאן

רקע